Martin Vajčner - Fossilex 2022
Morava | bílé| suché
Toto víno z odrůd Chardonnay, Ryzlink rýnský a Tramín červený pochází z tratě Stará hora v Tasovicích. Hrozny byly šlapány nohama a spontánně kvasily 12 měsíců ve slupkách a třapinách v hliněných amforách z poštorenské hlíny. Po vylisování zrálo ve francouzských dubových sudech. Bez přidané síry.
Kategorie: | Bílá naturální vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Suché |
Odrůda: | Ryzlink Rýnský, Tramín červený, Chardonnay |
Ročník: | 2022 |
Oblast: | Znojemská |
Země: | Česká republika |
Nádoba: | Amfora, dubový sud |
Alkohol: | 11,5 % |
Objem: | 0,75 l |
Klasifikace: | Moravské zemské víno |
Charakteristika vína
Vinařství Martin Vajčner
Martin Vajčner z Hodonic spravuje sedm hektarů vinic v Znojemské vinařské podoblasti, rozdělených do osmi menších vinohradů, které obdělává v certifikovaném ekologickém režimu. Jeho hlavním cílem je vytvořit vína, která co nejlépe odrážejí charakter místa, odkud pocházejí hrozny. Každý vinohrad se vyznačuje odlišným složením půdy, nadmořskou výškou, množstvím srážek a slunečního záření, což se promítá do unikátních vlastností vína. V sklepě minimalizuje zásahy, aby přírodní faktory mohly co nejvíce ovlivnit výslednou chuť vína.
Martin se snaží zachovávat přírodní biodiverzitu v okolí Národního parku Podyjí a zajišťovat zdravou a živou půdu pro nejlepší kvalitu hroznů. Matolíny z lisovaných hroznů vrací zpět do vinohradu jako hnojivo a upřednostňuje kvalitní zelené práce jako prevenci proti chorobám révy. Své obdělávání vinic i práci ve sklepě provádí s ohledem na životní prostředí a snaží se minimalizovat uhlíkovou stopu.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Martin Vajčner z Hodonic spravuje sedm hektarů vinic v Znojemské vinařské podoblasti, rozdělených do osmi menších vinohradů, které obdělává v certifikovaném ekologickém režimu. Jeho hlavním cílem je vytvořit vína, která co nejlépe odrážejí charakter místa, odkud pocházejí hrozny. Každý vinohrad se vyznačuje odlišným složením půdy, nadmořskou výškou, množstvím srážek a slunečního záření, což se promítá do unikátních vlastností vína. V sklepě minimalizuje zásahy, aby přírodní faktory mohly co nejvíce ovlivnit výslednou chuť vína.
Martin se snaží zachovávat přírodní biodiverzitu v okolí Národního parku Podyjí a zajišťovat zdravou a živou půdu pro nejlepší kvalitu hroznů. Matolíny z lisovaných hroznů vrací zpět do vinohradu jako hnojivo a upřednostňuje kvalitní zelené práce jako prevenci proti chorobám révy. Své obdělávání vinic i práci ve sklepě provádí s ohledem na životní prostředí a snaží se minimalizovat uhlíkovou stopu.